Charles Holland Architects

This project is for the refurbishment and extension of a typical mid-Victorian terrace house in east London. Although it lies within a Conservation Area, the house has been heavily modified over the years and has lost many of its original features both inside and out.

 

Our scheme restores much of the missing historic detail whilst avoiding a straightforward recreation. The pebble-dash render of the front façade will be stripped off and the original brickwork repaired. The uPVC bay window will be replaced by a new bay more closely modelled on the original bay windows of the adjacent houses. Unlike them though it will be formed from cast polished concrete panels coloured with a pale pink pigment. The same panels will be used to form a new porch, again modelled proportionally on the absent original.

 

These new elements will be both similar to and subtly differentiated from the ones on the neighbouring properties. Drawing inspiration from House, a temporary artwork by Rachel Whiteread that cast the interior of a Victorian house nearby, the new elements incorporate fragments of mouldings, cornices and other original features to suggest a deliberately partial and incomplete version of the original. In this way, it is hoped that the design will enter into a dialogue with the context and the way that is has changed over time.

 

At the rear, a new single storey side return extension opens up the interior to form a more generous kitchen and dining room space. The typical elements of Victorian interiors such as skirting boards, architraves and picture rails are again employed to draw attention to the modifications and adaptations that have occurred over time.

 

The scheme has been granted Planning Approval and the Local Authority Conservation and Design Officer praised the original yet sensitive way in which it related to the historic context.

 

 

 

 

 

 

Ropery Street

REAR ELEVATION PEOPLE RS-SITE PLAN RS-FIRST FL PLAN RS-GROUND FL PLAN FRONT ELEVATION PEOPLE